Ο Εβραϊκός "Θεός" και η Καμπάλα

Ο Ιουδαϊσμός βασίζεται στην Τορά και αναφέρει ότι υπάρχουν δύο όψεις της, η κωδικοποιημένη Τορά και η αποκωδικοποιημένη Τορά. Η αποκωδικοποιημένη Τορά είναι η Καμπάλα. Οι ραββίνοι έχουν το κλειδί για να αποκωδικοποιήσουν την κωδικοποιημένη Τορά.


Στην Καμπάλα, ο ΓΧΒΧ, το όνομα του Εβραϊκού «θεού», απεικονίζεται ως το παγκόσμιο δέντρο με τα δέκα σεφιρότ.


Η Καμπάλα αναφέρει ότι τα 10 σεφιρότ χωρίζονται σε τρία ανώτερα, το ανώτερο πρόσωπο, και σε επτά κατώτερα, το κατώτερο πρόσωπο.


Οι τρεις ανώτεροι κόσμοι είναι τα Κεθέρ, Μπινάχ και Τσοκμάχ. Η Καμπάλα δηλώνει πως το Μπινάχ είναι το αριστερό ημισφαίριο, το Τσοκμάχ το δεξί ημισφαίριο, και το Κεθέρ ο οπτικός θάλαμος. Τα τρία ανώτερα σεφιρότ αποκαλούνται επίσης και τρία κεφάλια ή τρία πρόσωπα. Κάτι το οποίο, στον αρχαίο συμβολισμό, συμβολίζει τις τρεις πτυχές του εγκεφάλου και τα τρία νάντις, της Σελήνης, του Ήλιου, και του μεσαίου διαύλου, που ενώνονται στο κεφάλι. Αυτό συμβολίζεται και μέσω της κορυφής της τρίαινας. Η εικόνα των τριών ανωτέρων προσώπων ή κεφαλιών υπάρχει ακόμη και σήμερα στον Ινδουιστικό συμβολισμό:


Στην Καμπάλα, τα επτά κατώτερα πρόσωπα ή σεφιρότ είναι τα λεγόμενα «Επτά Ελοχείμ», οι επτά Θεοί· λέγονται επίσης και «επτά φώτα» και σχετίζονται με τους επτά πλανήτες. Οι επτά πλανήτες είναι τα επτά τσάκρας. Ο όρος «Θεοί» είναι επίσης όρος για τα επτά τσάκρας, όπως και τα «επτά φώτα».


Στην Καμπάλα, αναφέρεται ρητά ότι το όνομα ΓΧΒΧ είναι απλώς λέξη-κωδικός για τα δέκα σεφιρότ του δέντρου.

Οι τρεις πυλώνες είναι το αριστερό, το δεξί, και το μεσαίο τμήμα του σώματος. Στα αριστερά βρίσκονται τα θηλυκά νάντις ή ενεργειακές οδοί, και στα δεξιά βρίσκονται τα αρσενικά νάντις. Συναντώνται στην μέση, στον μεσαίο πυλώνα. Αυτή η έννοια υπάρχει ακόμη και σήμερα στον Ινδουισμό με τη μορφή του Αρνταναρισβάρα:


Οι τρεις πυλώνες επίσης συμβολίζουν τον Ηλιακό, τον Σεληνιακό και τον μεσαίο δίαυλο στη σπονδυλική στήλη. Οι κόσμοι χωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά σεφιρότ ή ενεργειακά κέντρα. Το αρσενικό και το θηλυκό μέρος της ψυχής. Στην Καμπάλα, η εκτενής αναφορά στα Σεφιρότ αφορά την ένωση των αρσενικών και θηλυκών σεφιρότ, την σεξουαλική ένωση των αρσενικών και θηλυκών τσάκρας και της ψυχής. Η Καμπάλα αυτό το αποκαλέι «Νταάθ», το οποίο εδώ σημαίνει «σεξουαλική ένωση». Αυτό στην Καμπάλα δημιουργεί την καινούρια ψυχή.


Οι τέσσερις κόσμοι που σχετίζονται με το δέντρο, τα Ατζιλούτ, Μπριάχ, Γιετζιράχ και Ασσιάχ, συνδέονται με τα τέσσερα στοιχεία, ενώ το Νταάθ αποτελεί τον κρυφό πέμπτο κόσμο του πνεύματος. Σχετίζονται επίσης με τα πέντε βασικά κόσας· τα οποία υπάρχουν ακόμη και σήμερα στον Ινδουισμό: το φυσικό σώμα, το σώμα του πράνα, το αστρικό σώμα, το νοητικό σώμα, και το συναισθηματικό σώμα, που ενώνονται και απαρτίζουν τον άνθρωπο.


Στην Καμπάλα, η ψυχή απλώς μετενσαρκώνεται, κάτι το οποίο αποκαλούν «Γκιλγκούλ». Η διαδικασία αυτή γίνεται ανάλογα με το κάρμα της ψυχής του καθενός. Στην Καμπάλα, δεν υπάρχει κυριολεκτικός παράδεισος όπου κάθεται ο «θεός».


Στην Καμπάλα, ο ύψιστος «θεός» είναι απλώς το Άιν Σοφ, κωδικός για το Κεθέρ, την κορώνα, που συνδέεται με το στοιχείο του αιθέρα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο εννέα σεφιρότ στην Καμπάλα και όχι δέκα. Το Κεθέρ δεν θεωρείται μέρος αυτών, διότι σχετίζεται με την ένωση με το Άιν Σοφ και με την ουσία μέσα σε όλα τα άλλα σεφιρότ. Το Άιν Σοφ θεωρείται μόνο «Μια Δύναμη» στην Καμπάλα και τίποτα παραπάνω· είναι η κρυφή ενέργεια που εκδηλώνει την ύπαρξη. Τα εννέα σεφιρότ θυμίζουν τους εννέα κόσμους στο δέντρο των Νορμανδών. Το δέκα είναι κωδικός για την ένωση με το πνεύμα. Το 1 στην Καμπάλα είναι το ίδιο το πνεύμα, καθώς ενώνεται και αθροίζει οποιονδήποτε αριθμό. Το Ο είναι το θηλυκό σύμβολο του φυσικού σώματος, η Πράκρτι στον Ινδουισμό, που ενώνεται με το πνεύμα, τον Πουρούσα. Η ένωση των δύο λαμβάνει χώρα στην κορώνα.


Ο σκοπός της Καμπάλα είναι η ανύψωση της Σεκινάχ από το Μαλκούθ, το τσάκρα της βάσης, στον «θεό» στο Κεθέρ, την κορώνα. Στον Ινδουισμό έχουμε την ένωση του Σίβα με την Σάκτι. Υπάρχουν 33 οδοί στο δέντρο της Καμπάλα, καθώς το Κεθέρ είναι η κρυφή 33η οδός στην Καμπάλα. Πρόκειται για τους 33 σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης, από τους οποίες πρέπει να περάσει η Σεκινάχ, η φιδίσια ενέργεια, ώστε να ενωθεί με τον «θεό» στο Κεθέρ, την κορώνα, στην κορυφή της κεφαλής. Πρόκειται επίσης για τους 33 Ντέβας στον Ινδουισμό και τους 33 βαθμούς στην Μασονία. Σημειώστε ότι το Αγίν είναι το Εβραϊκό γράμμα που αποδίδεται στον Παντεπόπτη Οφθαλμό, όπως αναφέρεται στην Καμπάλα. Το Κεθέρ, η κορώνα, συνδέεται με την επίφυση του εγκεφάλου. Η έννοια του Κεθέρ ως του πραγματικού «θεού» είναι παρμένη από τον Ινδουισμό. Η κορώνα ονομάζεται Γκουρού, που για τον ίδιο λόγο σημαίνει «Θεός». Σχετίζεται με την αιώνια αρχή του «Μη Όντος», του Σίβα Τάτβα στον Ινδουισμό.


Στην Καμπάλα, τα 22 γράμματα αφορούν τους επτά πλανήτες, τα 12 ζώδια, και τα τρία στοιχεία. Όμως, είναι παρμένα από τα 24 Ελληνικά γράμματα, που είναι οι 7 πλανήτες, τα 12 ζώδια, και 5, όχι 3 γράμματα για τα πέντε στοιχεία. Τα γράμματα στο δέντρο είναι σχεδιασμένα ώστε να δονούνται κατά συγκεκριμένα μοτίβα, οδηγώντας την Σεκινάχ μέσα από τις 32 οδούς και προς την 33η οδό, του Κεθέρ. Ο κάθε Εβραίος αποκαλείται κυριολεκτικά «θεός» στην Καμπάλα, αυτό είναι όλο. Τα δέκα σεφιρότ έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση του φυσικού σώματος και τη συνάντησή του με την ψυχή, δημιουργώντας έτσι απλά ένα ανθρώπινο ον. Αυτό αναδεικνύει την αλήθεια· η Καμπάλα είναι κλεμμένη και διαστρεβλωμένη από αρχαιότερες πνευματικές διδαχές άλλων πολιτισμών· για αυτό πολλά από αυτά τα στοιχεία υπάρχουν ακόμη και σήμερα στον Ινδουισμό, και για αυτό πολλοί Ισραηλινοί Εβραίοι που εισήχθησαν στον Ινδουισμό και μυήθηκαν στον εσωτερικό Ινδουισμό, του Τάντρα στην Ινδία, έφυγαν και επέστρεψαν στον Ιουδαϊσμό, καθώς δήλωσαν πως όσα βρήκαν στον Ινδουισμό υπήρχαν ήδη στην Καμπάλα.


Πηγές:

The Universal Meaning Of The Kabbalah, του Leo Schaya

The Greek Kabala, του Barry

The 32 Secret Paths Of Solomon, του Hogan


ΕΚΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΛΑ